Doodle Feitjes!

wat is er nou zo speciaal aan de labradoodle?

Behalve dat ze enorm slim zijn en dus extreem goed te trainen, zijn ze super loyaal en vriendelijke naar zowel mens als hond. Het is dus een ideale gezinshond! Ze staan niet voor niks bekend als de clown onder de honden! Ook is de liefde van een Labradoodle voor hun baasjes extreem, daarom hebben ze ook veel moeite met alleen zijn.
Wat ook heel mooi is aan dit ras is dat ze je heel diep in de ogen aan kunnen kijken en mede daardoor een enorme connectie met je voelen. Ze proberen op onder andere deze manier een band met je op te bouwen. Je kan wel stellen dat Doodles echt helemaal weg zijn van hun baasje. Ze voelen ook extreem goed de stemming aan van hun baasje. Bent u verdrietig? Dan kan het zomaar zijn dat ze uw tranen oplikken en u snel weer aan het lachen proberen te maken! Ze passen zich dus volledig aan uw gemoedstoestand.

Ook zijn deze honden meer dan perfect als therapie honden. Ze worden gebruikt om mensen te helpen met depressie, Handicaps, gedragsstoornissen, ADHD, Autisme etc.
Doodles zijn wel extra gevoelig voor het een en het ander, neem als voorbeeld Allergieën, ironisch he dat ze onze allergieën voorkomen maar er zelf wel heel veel last van hebben. Ook zijn ze heel gevoelig voor oorinfecties, heup en elleboog-dysplasie, epilepsie en diabetes.

Tandenpoetsen??

Moet ik de tanden van mijn doodle poetsen?

RUIM 80% VAN DE HONDEN VAN 3 JAAR EN OUDER KRIJGT LAST VAN GEBITSPROBLEMEN.
Als u gebitsproblemen op tijd laat behandelen door de dierenarts, kunt u ernstige klachten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan tandverlies, aantasting van belangrijke organen en een slechte adem. Maar: voorkomen is beter dan genezen! Een hondengebit is makkelijk gezond te houden door tandenpoetsen.

Om je Doodle tandenpoetsen goed aan te leren, begint je daar zo jong mogelijk mee. De mond van de Doodle hoeft niet open, we poetsen alleen de buitenkant van de tanden. Als je de tandenborstel parallel aan de lip via de mondhoek naar achteren beweegt, kun je alle tanden en kiezen bereiken.

Laat je Doodle eerst wennen aan het masseren van het tandvlees en koppel dat aan een beloning. Na een week of twee masseer je met tandpasta op je vingertoppen. Als je Doodle daaraan gewend is, kun je de tandenborstel gaan gebruiken.

KLACHTEN BIJ GEBITSPROBLEMEN
Tijdens het eten ontstaat een laagje tandplaque op het gebit van de Doodle, net als bij mensen. De tandplaque bestaat uit voedselresten, dode cellen en bacteriën. In de loop van de tijd verandert de plaque in tandsteen, dat keihard is en niet meer door poetsen te verwijderen is.

TANDSTEEN
Tandsteen nestelt zich tussen de tandhals en het tandvlees. In dat gebied krijgen infecties een kans. En dan kunnen steeds grotere problemen ontstaan:

De tand raakt los van het tandvlees.
De wortel komt bloot te liggen.
Er ontstaat een ontsteking in het kaakbot.
De tand gaat verloren.

Dus tandenpoetsen is heel belangrijk.

De grasaar is de grootste vijand deze zomer!

De grasaar is de grootste vijand deze zomer!

Waarom de grasaar de grootste vijand van je Doodle is deze zomer.

Heerlijk, een dagje naar buiten met je Doodle. Je ziet hem of haar enthousiast rondspringen in de velden of langs een bospad, en geniet er met volle teugen van. Totdat je Doodle ineens terughinkt met een grasaar in zijn poot, of, nog erger, op een plek die je niet kan zien.

Het gevaar van de grasaar voor je Doodle.
Grasaren, oftewel ‘kruipers’, zijn die vervelende, pluimvormige zaden, die zich bijvoorbeeld tijdens het wandelen in een natuurgebied in je sokken en schoenen wurmen. Door hun vorm kunnen grasaren zich gemakkelijk in de aarde planten, maar helaas kan dit ook gevaarlijke gevolgen hebben voor je Doodle. Dit is wat alle hondenliefhebbers moeten weten over grasaren:

Grasaren hebben een scherpe punt, die door kan dringen in het lichaam van je hond via de huid of via lichaamsopeningen, zoals hun oren, neus en ogen. Vanwege de weerhaken van de grasaar, nestelt deze zich stevig vast en raakt hij niet los. De grasaar dringt nu steeds dieper door in het lichaam van je Doodle en verdwijnt niet vanzelf.

Als je Doodle dus een grasaar in zijn lichaam heeft, is de enige oplossing dus het (laten) verwijderen ervan. Omdat grasaren niet makkelijk zijn om te verwijderen als je geen medische achtergrond hebt, kun je hiervoor het beste naar de dierenarts gaan. Als je de grasaar laat zitten, kan dit namelijk tot infecties, abcessen, of erger leiden. Grasaren kunnen zich namelijk door het lichaam van je Doodle blijven bewegen, en uiteindelijk in de longen of andere vitale organen terechtkomen, met ernstige complicaties of zelfs overlijden tot gevolg.

Zo herken je grasaren
Grasaren zijn, zoals de naam al zegt, de aren die je vooral tijdens de zomermaanden ziet in hoog wild gras. De aren zien eruit als lange borsteltjes, met veel schuin omhoogstaande stekels. Tijdens de winter zijn grasaren vaak niet gevaarlijk, maar tijdens de lente en zomer drogen ze uit, en blijven ze makkelijk aan hondenvachten hangen. Deze wilde grassoorten komen voor op veel verschillende soorten plekken, zoals in de berm, in parken en in velden.

Grasaren kunnen ook in je eigen tuin voorkomen, en je kunt deze dus het beste verwijderen als je ze tegenkomt.Signalen dat je Doodle last heeft van een grasaar
Als je vermoedt dat je Doodle in contact is gekomen met grasaren, let dan op de volgende signalen. En ook als je niet zeker weet of je Doodle in de buurt is geweest van grasaren, kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en naar de dierenarts gaan.

Flink opgezwollen oogleden, waardoor het oog dicht of bijna dicht is, en waaruit een plakkerige vloeistof komt
Bloederige afscheiding uit de neus van je Doodle
Niezen
Moeite met kauwen of slikken
Niet willen eten
Slechte geur vanuit de mond, oren of neus van je hond
Continu likken of bijten aan de poten of andere delen van zijn lichaam
Abcessen
Open wonden – deze kunnen het resultaat zijn van een opengebarsten abces, maar de grasaar kan hier nog steeds in zitten
Je Doodle tegen grasaren beschermen
Voorkomen is beter dan genezen! Zorg er dus voor dat je eventuele grasaren bij jou in de tuin verwijdert en dat je gebieden waar vaak grasaren groeien (zoals open velden, wegbermen en bepaalde parken) vermijdt.

Probeer tijdens het uitlaten op de gebaande paden te blijven en laat je Doodle niet door hoog gras rennen.
Controleer je Doodle goed nadat jullie ergens zijn geweest waar grasaren groeien. Kijk vooral goed tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen van je hond. Controleer alle huidplooien en kam de vacht van je Doodle goed uit.
Als je zelf een grasaar bij je Doodle wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je hem helemaal weghaalt. Als er een deel van de grasaar achterblijft, loop je namelijk het risico dat deze zich toch nog verder beweegt door het lichaam van je Doodle. Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat er nog een deel van de grasaar is achtergebleven.
Let erop dat je de vacht van je Doodle extra grondig uitkamt als hij of zij een langharige vacht heeft.

Slapende Doodles!

Hoe Belangrijk is de slaap van uw Doodle?

Bijna iedereen weet tegenwoordig hoe belangrijk een goede nachtrust is. Wanneer jij niet lekker hebt geslapen, kan dit de hele dag tegen je werken. Ditzelfde geldt voor jouw doodle, maar hoe werkt de slaap van een doodle?

HET BELANG VAN DE SLAAP

Een doodle verwerkt in zijn slaap alle prikkels die hij ontvangen heeft gedurende de dag. Dit doet hij tijdens zijn REM-slaap, een van de fases tijdens een dutje. Wanneer een doodle in zijn REM-slaap aan het dromen is, kan hij druk bezig zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je doodle is lekker aan het slapen en begint ineens te rennen met zijn poten, te piepen of te blaffen. Hartstikke schattig natuurlijk, maar eigenlijk is jouw doodle druk bezig met het verwerken van alle prikkels in de afgelopen tijd.

Wanneer een doodle niet voldoende slaapt kan dit invloed hebben op zijn gedrag. Naast de prikkels die verwerkt worden, neemt ook het stressniveau van de doodle af. Wanneer jouw doodle onvoldoende slaapt is het mogelijk dat op een gegeven moment ‘het emmertje overloopt’. Dit kan leiden tot depressie, overmatig blaffen en prikkelbaar gedrag. Ook kan onvoldoende slaap effect hebben op de fysieke gezondheid van jouw doodle.

 

HET SLAAPGEDRAG

Waar mensen ongeveer 8 uur achter elkaar slapen, verdelen doodles hun slaap over de gehele dag. Wanneer een doodle een aantal dutjes achter elkaar doet, vindt hij of zij het fijn om tussendoor even zijn benen te strekken. Dit kan hij liggend doen, maar soms vindt een doodle het fijn om even van slaapplek te wisselen. Het is dus belangrijk dat jouw doodle de mogelijkheid heeft om eens een andere slaapplek op te zoeken.

Net als de mens bestaat de slaap van een doodle uit 5 verschillende fases. Fases in de slaap zijn de lichte slaap (fase 1 en 2), de diepere slaap (fase 3 en 4) en de REM-slaap (5e fase). De laatste fase is het belangrijkst. In deze 5e fase worden prikkels verwerkt en komen doodles tot rust. Waar een mens 20 minuten doorbrengt in zijn REM-slaap, is een hele slaapcyclus voor een doodle al circa 20 minuten. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat doodles een stuk meer slaap nodig hebben.