Slapende Doodles!

Hoe Belangrijk is de slaap van uw Doodle?

Bijna iedereen weet tegenwoordig hoe belangrijk een goede nachtrust is. Wanneer jij niet lekker hebt geslapen, kan dit de hele dag tegen je werken. Ditzelfde geldt voor jouw doodle, maar hoe werkt de slaap van een doodle?

HET BELANG VAN DE SLAAP

Een doodle verwerkt in zijn slaap alle prikkels die hij ontvangen heeft gedurende de dag. Dit doet hij tijdens zijn REM-slaap, een van de fases tijdens een dutje. Wanneer een doodle in zijn REM-slaap aan het dromen is, kan hij druk bezig zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je doodle is lekker aan het slapen en begint ineens te rennen met zijn poten, te piepen of te blaffen. Hartstikke schattig natuurlijk, maar eigenlijk is jouw doodle druk bezig met het verwerken van alle prikkels in de afgelopen tijd.

Wanneer een doodle niet voldoende slaapt kan dit invloed hebben op zijn gedrag. Naast de prikkels die verwerkt worden, neemt ook het stressniveau van de doodle af. Wanneer jouw doodle onvoldoende slaapt is het mogelijk dat op een gegeven moment ‘het emmertje overloopt’. Dit kan leiden tot depressie, overmatig blaffen en prikkelbaar gedrag. Ook kan onvoldoende slaap effect hebben op de fysieke gezondheid van jouw doodle.

 

HET SLAAPGEDRAG

Waar mensen ongeveer 8 uur achter elkaar slapen, verdelen doodles hun slaap over de gehele dag. Wanneer een doodle een aantal dutjes achter elkaar doet, vindt hij of zij het fijn om tussendoor even zijn benen te strekken. Dit kan hij liggend doen, maar soms vindt een doodle het fijn om even van slaapplek te wisselen. Het is dus belangrijk dat jouw doodle de mogelijkheid heeft om eens een andere slaapplek op te zoeken.

Net als de mens bestaat de slaap van een doodle uit 5 verschillende fases. Fases in de slaap zijn de lichte slaap (fase 1 en 2), de diepere slaap (fase 3 en 4) en de REM-slaap (5e fase). De laatste fase is het belangrijkst. In deze 5e fase worden prikkels verwerkt en komen doodles tot rust. Waar een mens 20 minuten doorbrengt in zijn REM-slaap, is een hele slaapcyclus voor een doodle al circa 20 minuten. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat doodles een stuk meer slaap nodig hebben.