De grasaar is de grootste vijand deze zomer!

De grasaar is de grootste vijand deze zomer!

Waarom de grasaar de grootste vijand van je Doodle is deze zomer.

Heerlijk, een dagje naar buiten met je Doodle. Je ziet hem of haar enthousiast rondspringen in de velden of langs een bospad, en geniet er met volle teugen van. Totdat je Doodle ineens terughinkt met een grasaar in zijn poot, of, nog erger, op een plek die je niet kan zien.

Het gevaar van de grasaar voor je Doodle.
Grasaren, oftewel ‘kruipers’, zijn die vervelende, pluimvormige zaden, die zich bijvoorbeeld tijdens het wandelen in een natuurgebied in je sokken en schoenen wurmen. Door hun vorm kunnen grasaren zich gemakkelijk in de aarde planten, maar helaas kan dit ook gevaarlijke gevolgen hebben voor je Doodle. Dit is wat alle hondenliefhebbers moeten weten over grasaren:

Grasaren hebben een scherpe punt, die door kan dringen in het lichaam van je hond via de huid of via lichaamsopeningen, zoals hun oren, neus en ogen. Vanwege de weerhaken van de grasaar, nestelt deze zich stevig vast en raakt hij niet los. De grasaar dringt nu steeds dieper door in het lichaam van je Doodle en verdwijnt niet vanzelf.

Als je Doodle dus een grasaar in zijn lichaam heeft, is de enige oplossing dus het (laten) verwijderen ervan. Omdat grasaren niet makkelijk zijn om te verwijderen als je geen medische achtergrond hebt, kun je hiervoor het beste naar de dierenarts gaan. Als je de grasaar laat zitten, kan dit namelijk tot infecties, abcessen, of erger leiden. Grasaren kunnen zich namelijk door het lichaam van je Doodle blijven bewegen, en uiteindelijk in de longen of andere vitale organen terechtkomen, met ernstige complicaties of zelfs overlijden tot gevolg.

Zo herken je grasaren
Grasaren zijn, zoals de naam al zegt, de aren die je vooral tijdens de zomermaanden ziet in hoog wild gras. De aren zien eruit als lange borsteltjes, met veel schuin omhoogstaande stekels. Tijdens de winter zijn grasaren vaak niet gevaarlijk, maar tijdens de lente en zomer drogen ze uit, en blijven ze makkelijk aan hondenvachten hangen. Deze wilde grassoorten komen voor op veel verschillende soorten plekken, zoals in de berm, in parken en in velden.

Grasaren kunnen ook in je eigen tuin voorkomen, en je kunt deze dus het beste verwijderen als je ze tegenkomt.Signalen dat je Doodle last heeft van een grasaar
Als je vermoedt dat je Doodle in contact is gekomen met grasaren, let dan op de volgende signalen. En ook als je niet zeker weet of je Doodle in de buurt is geweest van grasaren, kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en naar de dierenarts gaan.

Flink opgezwollen oogleden, waardoor het oog dicht of bijna dicht is, en waaruit een plakkerige vloeistof komt
Bloederige afscheiding uit de neus van je Doodle
Niezen
Moeite met kauwen of slikken
Niet willen eten
Slechte geur vanuit de mond, oren of neus van je hond
Continu likken of bijten aan de poten of andere delen van zijn lichaam
Abcessen
Open wonden – deze kunnen het resultaat zijn van een opengebarsten abces, maar de grasaar kan hier nog steeds in zitten
Je Doodle tegen grasaren beschermen
Voorkomen is beter dan genezen! Zorg er dus voor dat je eventuele grasaren bij jou in de tuin verwijdert en dat je gebieden waar vaak grasaren groeien (zoals open velden, wegbermen en bepaalde parken) vermijdt.

Probeer tijdens het uitlaten op de gebaande paden te blijven en laat je Doodle niet door hoog gras rennen.
Controleer je Doodle goed nadat jullie ergens zijn geweest waar grasaren groeien. Kijk vooral goed tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen van je hond. Controleer alle huidplooien en kam de vacht van je Doodle goed uit.
Als je zelf een grasaar bij je Doodle wilt verwijderen, zorg er dan voor dat je hem helemaal weghaalt. Als er een deel van de grasaar achterblijft, loop je namelijk het risico dat deze zich toch nog verder beweegt door het lichaam van je Doodle. Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat er nog een deel van de grasaar is achtergebleven.
Let erop dat je de vacht van je Doodle extra grondig uitkamt als hij of zij een langharige vacht heeft.